روشهای آزمایشگاهی جهت تشخیص ویروس به ۳ دسته تقسیم میشوند:
1-کشت ویروس
2-تستهای سرولوژیک
3-تستهای مولکولی
1-روشهای مبتنی بر کشت ویروس اغلب جنبهی تحقیقاتی دارند و به منظور تائید وجود ویروس زنده یا تست مهار عفونت سلولهای کشتشده در آزمایشگاه برای آزمایش درمانهای احتمالی به کار میروند و به دلیل زمانبر بودن معمولا برای تشخیص کرونا استفاده نمیشوند.
2-اساس تستهای سرولوژیک بر مبنای پاسخ آنتیبادی به آنتیژنهای ویروس است.به این ترتیب که ابتدا لنفوسیت B تولید آنتیبادیهایIgMرا آغاز و تولید این آنتیبادی از حدود روز ۵ الی ۶ بیماری آغاز میشود،با گذشت زمان و دریافت سیگنالهایی،سوئیچینگ سیستم ایمنی انجام میشود و آنتیبادی IgGتولید میشود که با توجه به نیمه عمر بالا به مدت بیشتری در سرم قابل تشخیص است.از این تست در ابتدای بیماری نمیتوان استفاده کرد چرا که شاید هنوز آنتیبادی تولید نشده باشد به همین دلیل در تشخیص کرونا کاربرد زیادی ندارند و بیشتر در تحقیقات اپیدمیولوژیک کاربرد دارند.
3-آزمایش تشخیص مولکولی استاندارد طلایی تشخیص بیماری کووید-19 است.تائیدقطعی ابتلا به کووید-19 بر اساس تکثیر توالی اختصاصی اسید نوکلئیک ویروس بوسیله روش RT-PCR و در صورت لزوم، تائید آن از طریق تعیین توالی است. تاکنون نواحی مشخصی در ژن های S ،N ، E وRdRpویروس کرونا به عنوان هدف مورد استفاده قرار گفته اند.
هفتههای قبل از شروع علائم تنها با آزمایشات بر پایه PCR میتوان بیماری کویید۱۹ را تشخیص داد.در PCR وجود یا عدم وجود ماده ژنتیکی ویروس در انتهای کار دستگاه مشخص میشود اما در روش Real time PCR میتوان تکثیر ماده ژنتیکی ویروس را در لحظه بررسی کرد.اگر فلورسانس ساطع شده از نمونه بعد از تعداد مشخصی چرخه از حدی مشخص فراتر رود میتوان مثبت یا منفی بودن نمونه را گزارش داد.
این تست به منظور شناسایی ماده ژنتیکی ویروس کرونا (RNA) در نمونههایی که از دستگاه تنفسی افراد گرفته میشود بیشترین کاربرد را دارد.
به طور کلی عوامل زیر در حساسیت آزمایش تشخیص مولکولی و اعتبار نتایج آن مهمترین تاثیر را دارند:
۱-انتخاب محل آناتومیک برای نمونه برداری و نحوه جمع آوری نمونه (مهارت نمونه گیر)
۲-زمان و مرحله بیماری (عموماً افراد مبتلا که دارای علایم بالینی هستند ویروس بیشتری نسبت به قبل و بعد از آن دارند)
۳- رعایت استانداردهای تضمین کیفیت آزمایشگاهی در نگهداری و ارسال نمونه و انجام آزمایش
۴- نوع کیت تشخیص مولکولی یا پروتکل آزمایشگاهی که برای تشخیص مورد استفاده قرار می گیرد
۵- دفعات انجام آزمایش (در شرایطی که نتیجه یک آزمایش منفی می شود، تکرار آزمایش می تواند به یافتن موارد مثبت کمک کند)
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.